Vi sender varer til private tirsdag - fri fragt over kr. 999,-

Vinens ben/gardiner- Hvad betyder de?

Det siges at vinens ben, fortæller en historie om vinenes kvalitet, fylde, og konsistens. Faktisk har jeg i alle år jeg har haft med vin at gøre, aldrig mødt nogen der kunne læse dem korrekt. 

Viskositet i vinglas gardiner ben

De kunne heller ikke kunnet forklare mig hvorfor de mener, at de betyder noget. Men skulle du støder på nogen, der vil tale om benene og hævder at forstå dem, får du her en hurtig forklaring, så du er forberedt. 

Vinens ben, gardiner, viskositet eller som de betegnes af franske vinnydere "vinenes tårer ", er dråber eller væskestrømme, der dannes på indersiden af et vinglas, når du flytter vinen rundt i glasset. 

Nogle mennesker mener at disse væskestrømme relaterer sig til vinens kvalitet, sødme, temperatur eller viskositetSelv om de førnævnte har en smule indvirkning på (gardinerne), er det altså ikke helt rigtigtFaktisk er vinbenene bare en synlig repræsentation af, hvor meget alkohol der er i vinen. Dette bevises med det der hedder Marangoni effekten, der beviser at vand har større overfladespænding end alkohol (det er lidt mere kompliceret end som så, så her er et link til en video der forklarer effekten fint) 

Hydrometer til maling af alkohol

Når det så er sagt, har jeg aldrig mødt nogen, der korrekt kunne tolke disse ben og derefter fortælle mig alkoholniveauet i vinen. Og hvorfor da også det, når alkoholprocenten allerede er trykt på vinetiketten? Hvis man selv vil aflæse alkoholprocenten i sin vin, kan man med fordel benytte sig af eHydrometer der måler vægtfylden (densitet) i en væske, og på den baggrund kan man jo altid sjusse sig frem til en alkoholprocent i sin vin, ved at sige, at jo tykkere ben, jo mere alkohol. 

gardiner i rødvinsglas

Så mens vinbenene ser smukke ud i et glas, når de stille løber ned langs siderne, skal du ikke bekymre dig om at læse dem, da de ikke betyder andet end at der er alkohol i din vin. Bare nyd vinen og det visuelle!