Amarone della Valpolicella
– DIN allerbedste guide til Amarone vin
Er Amarone en druetype? Er Amarone også det sted, hvor vinen laves? Hvad serverer jeg til min dejlige Amarone della Valpolicella? Hvor længe kan jeg gemme mine Amarone vine? Og.... har Amarone en LILLEBROR, som nogen siger?
Find masser af svar på spørgsmål om Amarone vine nedenfor. Hvorfor tumle spørgsmålene alene, når du har guiden med svarene hér?
Har du i øvrigt et spørgsmål om Amarone, som du ikke kan finde i teksten, så giv mig et pip i tråden under blogindlægget.
Lad os straks ta’ fat, og se guiden, som kortlægger det mest relevante om Amarone.
Hvad ér Amarone?
Altså, det ér hverken en druetype eller et vindistrikt!
Amarone er derimod toppen af poppen i det respekterede vindistrikt, Valpolicella.
Amarone vine er en af de mest ombejlede, italienske vine. Populariteten er vokset markant gennem de senere år.
Det er en smagssag, hvor man vil placere Amarone i forhold til f.eks. Barolo og Brunello di Montalcino, som også er blandt vores foretrukne blandt gode, italienske vine.
Hvordan fremstilles Amarone?
Amarone vin produceres af druer, som vinbonden efter høsten tørrer i store kasser, typisk på loftet i vingården, hvor der er gennemtræk, så druerne tørrer langsomt ud over en periode på cirka fire måneder, i et miljø af ren luft og træk - for at undgå tilløb til råddenskab i druematerialet under tørringen.
Under tørringen mister druerne over halvdelen af deres vægt. Enhver der betaler husleje forstår nok, hvorfor Amarone derfor er dyr vin, for ikke nok med at druerne skal ’indkvarteres’ i egne indendørs gemakker, de mister også halvdelen af deres vægt under tørringen = mindre produktion.
De tørrede druer presses og processen leder til en alkoholstærk vin, som typisk er på 15-16% alkohol, men aldrig med mere restsukker end 15 gram/liter.
Mosten lagrer minimum 24 måneder på fad, før den frigives, og her er der frit spillerum. Nogle bruger store fade, som er blide ved vinen, andre kan lide at bruge små barriques på 225 liter, så egetræet kommer til at spille en større rolle i smagen.
En Amarone må kun kaldes Riserva, hvis den er lagret i minimum fire år.
Hvad smager Amarone vine af?
Hvis du er som de fleste danskere, så svarer du nok ”godt” - og måske af grunde, jeg kommer ind på senere.
Men ellers præger intense noter af modne kirsebær, chokolade, mokka og tørrede figner, smagspaletten.
Vær opmærksom på, at der er en traditionel og en moderne stil, som har nogle karakteristika, der gør den ene type Amarone ret forskellig fra den anden.
Den moderne Amarone vil typisk være præget af modne, friske kirsebær og en lidt mere rank smag og noter af kokos, vanilje og fadene, den har ligget på.
Den traditionelle Amarone har en modnet, blød profil, hvor noter af blomme og tørrede figner fylder mere end kirsebær i duft og smag.
Hvilken mad passer til Amarone vine?
Eller som spørgsmålet ofte formuleres: ”Hvad drikker man Amarone til?”
Traditionelt er Amarone en vin, vi elsker at stille på bordet i juledagene. Det er tradition.
Den går også godt med julens fede mad, og så er den velegnet til simremad …. og havner den ved siden af grillen en lun sommeraften, så er den også ganske anvendelig til en god grillbøf.
Og nu er det vist tid til et par tips, før vi går videre.
To Pro Tips om Amarone:
- Drik din Amarone af store, rummelige glas
- Dekantér gerne vinen – eller luft eller ilt den i en karaffel. Kald det, hvad du vil (og læs om iltning, dekantering og luftning HER
Hvornår jeg drikker Amarone? Jo, jeg kan finde på at bruge den som ’samtale-vin’, når jeg har gæster.
Hvor produceres Amarone vinene?
Forleden fik jeg spørgsmålet: ”Hvor ligger Amarone?”.
Nu hørte vi lige før, at Amarone laves i Valpolicella. Valpolicella ligger i Norditalien, øst for Gardasøen - vest for Venedig. Og … kan DU huske Preben Elkjær? Prebens spillede i Verona, som sådan billedligt talt, er en slags ’bundprop’ i Amarone-distriktet … og bundprop blev fodboldholdet også, det var dog i fodboldligaen, da Preben drog videre til den næste klub.
Så er det klart, hvor vi befinder os?. Det håber jeg. Ellers se her:
Når du ser på kortet, så skal du vide, at Amarone opdeles i det klassiske område (Markeret 'Historical') og et nyere (markeret 'New').
Det er KUN Amarone fra det klassiske område, der må påføre betegnelsen Classico på sine etiketter.
I øvrigt, om Valpolicella kan man sige meget skønt – og så er det et område, hvor du aldrig er mere end to bil-længder fra en anden dansk Amarone Wine Hunter, selv på en ikke kortlagt, ultrasnæver æselsti, der fører dig opad langs en bjergvæg. Altså sådan en sti, hvor biler måske slet ikke burde køre. En sti af den slags, som får angstens sved til at springe frem på din pande af skræk for at styrte i afgrunden hvert øjeblik….
Og præmien? Altså Den ukendte (du bliver klogere) Vingård, du stræbte imod for enden af den hemmelige æselsti?
Den ér opdaget.
... og hvis nu du havde læst på kortet hjemmefra, så ville du se, at der fører en fin, asfalteret vej op til gården på DEN ANDEN side af bjerget …!
Ja, det ér egne erfaringer, jeg øser af her, desværre. Så nogen Valpolicellas Christoffer Columbus blev jeg ikke - men nærmere et skørt indslag for de, som så min møjsommelige kamp med æselstien i den alt for store bil ;-)
Alle Amarone della Valpolicella’er ér opdaget.
Men husk nu, at skal du på eventyr og finde uslebne diamanter i området ... så tjek kortet ud først. Google skal du ikke bruge ukritisk, medmindre du ønsker flossede nerver, smalle grusstier og automatgearkasser, der klonker og klager mens bremserne skriger....
Vi eeeeeelsker Amarone
Netop dét, at alle danskere kender vinene fra Valpolicella, er en logisk årsag til, at vi danskere elsker Amarone. Alle ved sådan cirka, hvad det er, har hørt om det eller kender en, som har haft en Amarone med hjem fra ferie – eller har selv kælderen fuld af hjembragte godter.
Så smagen i vinene passer os fortrinligt, og vi er derfor et bredt udsnit af befolkningen, som værdsætter og efterspørger Amarone vin og dens lillebror Ripasso (jeg sætter da også selv pris på en god Ripasso, gerne Superiore).
Er Amarone vinene klassificerede?
Ja, det er de! i 1990 opnåede Amarone vin status som DOC – det betyder reelt set ikke andet, end at vinen i flasken har oprindelse i området. Og det er da meget naturligt, skulle man mene …… men alle der følger bare lidt med vil erindre en af de mange sager om falske flasker, der giver usikkerhed om vinenes ægthed.
Så det var da meget heldigt, at man i 2009 opnåede en yderligere ophøjelse i det italienske troværdigheds-hierarki. Området opnåede nemlig DOCG status, hvor ’G’et i DOCG står for ’Garantita’, altså en ægte italiensk garanti for, at de første tre bogstaver i garantien virkelig ER sande…..!
Ganske underholdende - men også lidt tankevækkende, hvis man lige gider bruge to minutter på at tænke over, hvad dét egentlig betyder ….
Kan man kalde Ripasso for lillebroren til Amarone della Valpolicella?
Er du ikke til de voldsomme Amarone vine, men har interesse i at finde et alternativ i samme boldgade, bare mere tilgængeligt, så er det måske en Ripasso, du søger. Det kan også være, at du er stinkende træt af billig Amarone fra supermarkedet og hellere vil investere i en god Ripasso?
Ripasso passer ligesom Amarone, rigtigt godt til dansk julemad, og kraftig mad i det hele taget, så en sommergrillet bøf vil også danne fornuftig baggrund eller give godt modspil til en god, saftig Ripasso.
Ripasso laves af mosten fra de bedste Valpolicella vine, som lagres på ståltanke for at fremme det friske og frugtige udtryk i Valpolicella vinene. Den er mere juicy end Amaronen, fordi den ikke gennemgår den samme, udmarvende proces, som Amarone udsættes for under taget på de vind-gennem-suste lofter – druelofter, bør de vel kaldes – i Valpolicella distriktet.
Når vi kalder Ripasso for ’lillebroren til Amarone’, så er det fordi den udvalgte, friske Valpolicella vin fra ståltankene, tilsættes kvaset fra Amarone produktionen, og lagres på træfade efterfølgende, ligesom Amaronen bliver det, dog i kortere tid. Ripassoen får så mere farve, alkohol og kan ofte ende med at blive en fuldgod erstatning for en Amarone.
Så JA, det giver da (lidt) mening at kalde den ’lillebror’.
Druetyper i Amarone vine
Druerne til Amarone høstes sent på året, så de har god tid til at opbygge sukkerreserverne til det forestående udtørrings-maraton på … drue-loftet.
De druer, som indgår i Amarone vine varierer hos de enkelte huse, men i de fleste Amarone vine indgår Corvina og Corvinone, Rondinella og Molinara druerne i et eller andet blended forhold. Nogen mener, at Amaroner lavet på en overvægt af Corvina og Corvinone, giver de ypperste Amaroner.
Det er et krav at Amarone skal fremstilles af minimum 85% druer af de fire nævnte druetyper, mens de sidste 15% må findes inden for et større udvalg af druer. Vist nok 18 forskellige.
Hvor længe kan du gemme dine Amaroner?
Det er et godt spørgsmål, for det afhænger som oftest af kvaliteten hos producenten såvel som årgangen og naturligvis lagringen.
Selv har jeg flere Amarone vine fra 1990 liggende, bl.a. fra MASI, Aldighieri og Amarone Allegrini. Jeg tænker, at de har ligget for længe, så jeg lover, at jeg følger op med en smagenote her i bloggen, når jeg har engang tager mig sammen og fører dem til slagtebænken.
Jeg smagte i øvrigt en af mine Amarone MASI 1990 i 2014, så det var en dengang 24 år gammel Amarone vin, der måtte lade livet, men nu var det også svigerfar og -mor, der aflagde besøg. Af en så gammel vin at være, performede den enestående. Blid men kraftig, intens men glat og insisterende i sin kælen på ganen med en laber finish, der var stærkt fremmende for motivationen til at arbejde sig hen mod glas nummer to.
Det ender jo ind imellem med at blive ren fornøjelse. Og ikke arbejde ;)
Så jo, de bedre producenter kan ligge. Men test dem lige ind imellem.
[Coravin] is your friend – marker en af dine Amarone vine fra kassen med en speed marker og brug denne vin som testflaske til at finde det optimale drikke-vindue (dér, hvor vinen smager sådan, som DU kan lide den). Der er jo ingen grund til at åbne dine bedre Amarone vine, før de topper smagsmæssigt, vel?
Klogere på Amarone vin?
Hjalp det? Fik du lidt ro i maven og svar på dine spørgsmål om Amarone?
Hvis du har en udfordring, en overvejelse eller en bekymring om vin eller andet, der har med vin at gøre, så send mig en mail på jakob@frbvin.dk.
Skriv: ”Spørgsmål, BLOG-Amarone” i emnefeltet, så vender jeg hurtigt tilbage til dig.
Hilsen Jakob