Vi sender varer til private tirsdag - fri fragt over kr. 699,-

Alt det du (måske) ikke vidste om Riesling druen- Og et par gode historier

Riesling druen

 

Riesling – begynderens overblik

Når vi siger Riesling, siger vi Tyskland. Det er vist klassisk, at det er stedet, der popper op på nethinden.

Det er også her i de kølige, mere nordligt beliggende vindistrikter, at Riesling druen finder sit reneste, klareste udtryk. Skønneste, mest elegante, vil jeg tilføje.

Rieslings karakteristika

Vi inddeler druer i 1) de aromatiske, 2) de semi-aromatiske og 3) de ikke-aromatiske.

Riesling hører klart til i den første, nemlig blandt de aromatiske, hvide druer.

Tyskerne er begavet med fremragende natur i de sydlige egne med forhold, som giver Rieslingen en knivskarp, liflig syre- og frugtbalance, som er så inciterende i netop de tyske Rieslinger.

Vilkårene betyder også, at det historisk har været vanskelig at fuldmodne sine druer, og dermed få alkoholprocenten op.

For tysk Riesling er det almindeligt med en lavere alkoholprocent.

Alkoholindholdet (ABV) i din Riesling vin afhænger bl.a. af regionen, hvor druen dyrkes, af den benyttede fremstillingsmetode – og af årgangens vilkår for at modne druerne. Mere omdet nedenfor.

De laveste alkoholniveauer i Riesling – beskedne 7% - 8% - findes i tysk Riesling Kabinett, mens de højere rangerende og fyldigere Rieslinger kan have helt op til 13% alkohol (typisk fra varmere områder). 

Duft og smag i din Riesling

Generelle smagsnuancer af Riesling baseret på modenhed

Generelle smagsnuancer af Riesling baseret på modenhed

Når du hælder den liflige Riesling op i dit glas, så skal du vide, at klima og geografi spiller en stor rolle.

Riesling fra et køligt klima, vil have kendetegn af melon, pære, citronskal, lime, grønt æble, fersken og abrikos.

Riesling fra et moderat, lunere klima, vil typisk have kendetegn af nektarin, mango, ananas, grapefrugt, grønt æble, drue og citronskal.

I de søde, sent høstede dessert Rieslinger finder du noter af kaprifolium, mandel, røg og  petroleum.

Petroleumsnoten vokser i øvrigt frem i vinen, efterhånden som den lagres.

Men du finder også jord- og mineralnoter i din Riesling, nemlig kalksten, knust skifer, grus og friskskåret græs.

Riesling og mad

Da flere Rieslinger har en fin sødme, og samtidig holder en god syre, er de perfekte til det krydrede køkken og gerne med stærkt smagende retter.

Så derfor: tænk i krydderier….. 

Diverse kryderier sammensat til mad med rielsing vine

Umiddelbart er det orientalske køkken jo oplagt til en tysk Riesling med restsødme. Også asiatiske krydrede retter eller måske stærk indisk mad er yndlings-parringer – selvom jeg personligt foretrækker en svalet, sydtysk vin lavet på Gewürztraminer, som f.eks. Julius Kimmles [LINK], men det er jo en smagssag.

Det er i øvrigt helt klassisk at sætte en sødmefuld Riesling til krydrede andelår.

Råvarer, der går godt med Riesling (og hvor du nok lige skal prøve dig frem, for at finde balancen 😉) 

Kød og skaldyr: And, svinekød, bacon, kylling, rejer og krabber 

Krydderier: Cayennepeber, ingefær, nellike, kanel, allehånde, Karry, sichuan peber, skalotteløg, soja sauce, sesam, merian, basilikum, ris-eddike og teriyaki sauce. 

Ost: Milde og smagfulde bløde komælksoste og tørret frugt. 

Grønt: Grillede grøntsager, kokos, rødløg, peberfrugt, aubergine, tempeh, squash og gulerod. 

Hvordan finder man så en god Riesling?

Tja, det lette svar er, se på etiketten. Men det er ikke alle beskåret at forstå tyskernes vinetiketter.

På etiketten fremgår druesorten, geografien og som noget helt særligt tysk … druernes modenhedsgrad.

Tyskerne ønsker at hjælpe forbrugerne til at forstå, hvad flasken indeholder. At det så kan være vanskeligt at forstå alligevel, det er en anden sag.

Men hér kan jeg måske hjælpe dig lidt i gang.

Lad os starte med modenhedsgraden.

Tysklands nordlige beliggenhed betyder, at tyskerne oprindeligt omkring det 19. århundrede – og før klassifikationssystemet var etableret – havde vanskeligt ved at fuldmodne deres Riesling druer.

Indimellem havde man dog år, hvor druerne modnedes godt. Man kunne så få alkoholprocenten lidt op - og et højere sukkerindhold i vinen.

Når nu man havde succes ind imellem, så ville man gerne hjælpe kunderne til at opdage det.

Så derfor angives druernes modenhedsgrad på etiketten – modsat (vistnok) alle andre vinlande.

En tysk Riesling Spätlese er derfor lavet på druer af en højere modenhedsgrad. Den har gæret højere op i alkohol (10 – 10,5%) og fordi man typisk stopper gæringen, er der noget restsukker, som giver vinen sødme.

Jeg vender tilbage til klassifikationerne senere.

Men servicen fra producenten stopper ikke her.

HVIS nu, producenten lader vinen gære færdig, så der ikke er restsukker tilbage, så påføres flasken også et ’Trocken’, som betyder tør.

Det er fortsat en Spätlese, men nu er den så bare tør.

Derfor kan man ikke bare tage for givet, at en Riesling Spätlese er sød!

Vi har i vores sortiment også tyske vine, der er påført ordet ’feinherb’ – tyskerne har med begrebet 'feinherb' altså tilføjet endnu et lag til det efterhånden ret omfattende, og for almindelige forbrugere, ret komplicerede, klassifikationer (eller om man vil, til deres serviceniveau over for den almindelige forbruger).

Feinherb er ikke en defineret kategori i den tyske vinlov, men betegnelsen fortæller, at det er en vin, der lægger sig mellem en tør og en sødere vin … sådan en slags midt imellem.

 

Marken og huset

De bedste producenter skilter altid med navn og mark på deres Riesling, fordi det er et fantastisk salgsargument.

Markernes placering betyder utroligt meget for Riesling druens mulighed for at udtrykke sig, og der er en lang historie bag at forholde sig til.

Det er heller ikke uden grund, at tyske vine på Riesling engang for godt 100 år siden var verdens absolut mest eftertragtede – og kostbare.

Man behøver ikke rive sig fuldstændigt, for at finde en god Riesling , men spørg din vinhandler, hvis du har brug for et godt råd.

 

Hvor stor en del af den tyske vin, er lavet på Riesling?

På kortet nedenfor kan du se, at Riesling - uden konkurrence - er den absolut mest udbredte drue og dominerende druesort overalt i det tyske vinlandskab.

Riesling druens udbredelse i de 7 tyske vinregioner

Riesling druens udbredelse i de 7 tyske vinregioner

Faktisk er det over halvdelen af druematerielt ide tyske vindistrikter – dog med enkelte undtagelser som Württemberg og Pfalz.

Riesling druens udbredelse i de 7 tyske vinregioner

Produktionen af Riesling i Pfalz er alligevel imponerende. Selvom Riesling ikke er altdominerende her, så er det alligevel tæt på med cirka 50 % af beplantningen!

Selv i Württemberg spiller Riesling – trods den skuffende repræsentation i grafikken - alligevel en markant rolle med over 20% af de beplantede arealer.

Så det er ikke uden årsag, når man straks tænker på Riesling, når talen falder på tyske vine uden for Tyskland.

Det lyder næsten som om, at al Riesling produceres i Tyskland, og det er ikke langt fra sandheden, da 56.000 af verdens knapt 100.000 hektar Rieslingmarker, ligger i Tyskland.

Her er de især koncentreret om Mosel, Rheinhessen og Rheingau, hvor sidstnævnte menes at være stedet, hvor Rieslingen først er registreret - dens ’fødested’.

Det skiferholdige, bakkede landskab langs floderne Mosel, Saar og Ruwer er et rent paradis for Riesling. Her trives den stort og området er sandsynligvis derfor også det største Riesling område i verden.

New World lande som Australien, USA, Sydafrika og New Zealand er også med i historien – og de laver endda særdeles attraktive vine af alle typer på Riesling.

Selvom vi ikke finder kvaliteter, der når det tyske Rieslinger, så har nogle egne i verden fundet deres eget udtryk. Canada for eksempel, er i dag verdens største producent af Riesling Eiswein! Og det smager pragtfuldt!

Mængderne er dog små sammenholdt med den tyske produktion.

Tyskland står altså for 56.000 hektar, mens de største uden for Tyskland er Australien, USA og Frankrig (Alsace), der hver excellerer med omkring de 9-10.000 hektarer, mens Østrig har det cirka det halve.

Lidt mere følger om den nye verden senere.

Så op imod 2/3 af verdens Riesling vinmarker findes i Tyskland!

Så det var lidt om, hvor Riesling druens kendetegn og hvilken mad, den passer godt til. Vi har også hørt om etiketten på de tyske rieslinger og hvor i verden, der laves Riesling.

Lad os for en kort stund vende blikket tilbage og høre lidt om Rieslingens historie fra arnestedet i Tyskland.

Historien om Riesling druen

Første dokument der benævner Riesling druen

Første sporbare dokument der benævner Riesling druen ved navn.

 

Den 13. marts 1435 spenderede Klaus Kleinfish den nette sum af 22 Soldidi, og fik seks Riesling vinstokke med sig hjem. Denne handel er dokumenteret i kælder-loggen hos Grev Johann IV Katzenelnbogen på Ruesselsheim, og det er det ældste sporbare dokument, hvor en handel med Riesling vinstokke er dokumenteret.

Der omtales andre første beplantninger med Rieslingdruen helt tilbage i år 1232 i østrigske Wachau, men det er altså først i 1435, vi har den første skriftligt dokumenterede handel.

Der er mange udokumenterede fortællinger om Riesling druen. I 1300-tallet var Cisterciensermunkene i Eberbach efter sigende så skuffede over deres meget lyse Rheingau rødvine, at de sendte instrukser ud om at rive stokkene med de røde druer op, så man kunne fokusere på de hvide druer, blandt andet Riesling.

Fra 1435 begynder vi at finde flere dokumenterede handler med Riesling vinstokke, og et par hundrede år senere, i 1716, solgte Benediktiner Ordenen et nedslidt kloster, hvor den nye ejer plantede 294.000 Riesling vinstokke i perioden frem til 1721.

Og dermed var startskuddet gået. Herfra er det kun gået en vej – fremad.

Udviklingen tager fart.

Grev Johann IV Katzenelnbogen på Ruesselsheim

Denne udvikling ses for eksempel, da Clemens Wenzeslaus, kurfyrste i Trier, den 8. maj 1787 proklamerede, at ringere vinstokke skulle graves op og genplantes med ædle (Riesling) sorter. 

I slutningen af ​​1800-tallet havde Riesling opnået at blive den dominerende druesort i Rheingau. Den udgjorde en betydelig del af druemassen i resten af ​​Tyskland.

Denne trend vendte midlertidigt i begyndelsen af ​​det 20. århundrede, hvor udbredelsen af Riesling i Tyskland faldt. Svimlende 57% var nedgangen alene i Rheingau .

I 1930erne rettede tendensen sig tilbage i vækst-sporet, og i dag behandles Riesling i Tyskland som en national skat. 

Riesling i Tyskland er, hvad Pinot Noir  og Chardonnay er for Bourgogne og Merlot og Cabernet Sauvignon for Bordeaux. Guld!

Det er måske glemt, men i tiden omkring år 1900 var de tyske Riesling vine betydeligt dyrere end nogen anden vin. De var det ypperste, man kunne nyde og investere i – og havde den rolle, som de bedste vine fra Bourgogne i dag har overtaget.

 

Udover stepperne – over havet…. af sted af sted!

 Riesling vinmark i New South Wales, Australien

Riesling vinmark i New South Wales, Australien

Riesling har fundet vej ud over grænserne, og som tidligere nævnt, haft succes i mange andre områder af verden, hvor den udtrykker sig anderledes end i hjertet, hvorfra den stammer.

Riesling er boomet i Australien. De færreste er måske klar over, at denne udvikling startede for mere end 200 år siden, nemlig i 1820, hvor William MacArthur plantede 20 hektar vinmarker i New South Wales.. dog ikke Riesling?

Det var først 17 år senere i 1837, hvor tyskeren Johann Stein og fem andre 'vingårdsmænd' ankommer fra Tyskland.

De er hyret under en 5-årig kontrakt indgået med William MacArthur, og efter aftale introducerer de Rhinen Riesling, og det med stor succes. 

Et yderligere boost til udbredelsen af Riesling i Australien finder sted, da det trendsættende vinhus Penfolds Wines køber 'Minchinbury' i 1912 og udvider vinmarkerne til over 400 hektar med både gamle og nye sorter, - bl.a. Riesling.

I dag er Riesling at finde i flere egne af verden, jf. kortet nedenfor.

De største beplantninger af Riesling druen udenfor Tyskland

Tyskland er som nævnt ovenfor, markant mest betydningsfuld. De centrale områder i Mosel, Pfalz, Rheingau og Rheinhessen producerer Riesling i både tørre og søde stilarter. 

Solrige Alsace, ind imellem en del af Tyskland, producerer både tørre og søde stilarter. 

Østrig er et andet top-Riesling producerende land, især i naboområderne Wachau, Kamptal og Kremstal, hvor Rieslings normalt er tørre og spænder fra lette til fyldige.

På en kontra-intuitiv måde er Australske Riesling typisk nogle af de tørreste, der har en næsten emalje ætsende syre. Disse syredominerede vine kommer fra områder som Clare Valley og Eden Valley, samt vestlige australske vinområder som Margaret River.  

I USA dyrkes Riesling i de fleste store vinfremstillingsstater, men den har den største succes i det lidt køligere klima i Washington og i New Yorks Finger Lakes region. 

En heldig handling! 

Schloss Johannisberg i Rheingau

Schloss Johannisberg i Rheingau

Den søde Riesling tilskrives Schloss Johannisberg i Rheingau, der 'ved et uheld' skabte deres første 'Spätlese' eller sen høst i 1775. 

Historien fortæller, at budbringeren, der bragte den officielle ordre til at begynde at plukke, blev røvet undervejs og forsinket. Da han endelig ankom med sit forsinkede budskab, var druerne rådnet efter at været blevet inficeret med en form for råd, som i dag kendes under navnet Botrytis - eller 'ædel råddenskab'.

Druehøsten blev ganske generøst givet til bønderne. For hvem i de højere kredse kan med respekt for sig selv lave vin på rådne druer?

Bønderne har måske tænkt deres om gaven. Alligevel var trangen til at lave et eller andet drikkeligt større end frygten for resultatet ... og det endte jo med, at de lavede nogle vidunderlige, søde dessertvine ud af den rådne gave .. og resten, det er historie.

Så alt i alt en heldig handling, og en gave, vis værdi vi kender i dag.

Rieslingdruerne kan udvikle høje sukkerniveauer og samtidig bevare syren, så man kan lave vine, der ælder og udvikler sig rigtig godt på flasken.

Tysk Riesling - De syv niveauer af sødme....

Oversigt over tysk vinklassifikation

Oversigt over tysk vinklassifikation. Kilde: Winefolly.com 

Fra et generelt perspektiv er tysk riesling inddelt i to kategorier. Den første er Qualitetswein. Det er referencen til en Riesling, der er tør og på den lettere side med hensyn til krop og fylde. 

Ofte giver vine med benævnelsen Qualitetswein et meget ærligt udtryk for tysk Riesling. Disse vine kan afgive en ekspressiv, blomstrende aroma. De er dejligt forfriskende, syrlige og fyldt med noter af grønne æbler og stenfrugtsmag på ganen. 

Omvendt tager tyske Prädikatswein et markant skridt opad i sødmegrad og dermed modenhed, og her kommer klassifikationen til sin ret.

En ny klassifikation - VDP 

Omkring begyndelsen af det 21. århundrede samledes omkring 200 producenter for at diskutere en bedre måde at klassificere Riesling på. De opfandt udtrykket "VDP", der står for "Verband Deutscher Pradikatsweingter". De skabte et stiliseret symbol med en ørn og druer, der pryder medlemmernes flasker. 

VDP, Prædikat flaske-logo

Udgangspunktet for klassificeringen var førnævnte ønske om at vise forbrugerne, at vinen er lavet på druer af en særlig modenhedsgrad.

Riesling Trocken 

Trocken Riesling er den tørreste og mest almindelige stil af Riesling vine. 

Riesling Kabinett 

Det første niveau af Prädikatswein er Kabinett Riesling. Kabinett frugtnoter ligner Qualitetsweins, men med  et højere sødmeniveau,

Riesling Spätlese

Spätlese, der oversættes som "sen høst", er det andet niveau op i Riesling på sødmeskalaen. Fordi den er høstet senere, har disse vine mere tid til at opbygge deres sukker- og syreniveauer. Resultatet er en typisk mellemstor vin med en medium sødme og syrlighed og med typiske noter på ganen af ​​citronskal, melon og litchi eller lychee frugt. 

Riesling Auslese

Auslese vine kan enten være mellemstore eller mellemstore fyldige. De begynder typisk at afgive mere fremtrædende noter af tropiske og eller eksotiske frugt på ganen. 

Riesling Beerenauslese

Nej, Beerenauslese er ikke en blanding af Riesling og øl. Det er bare et funky tysk udtryk, der betyder ’bær-valg’, altså udvalgte bær!

Riesling druerne får lov at hænge på vinstokken så længe, at der går ’ædel råddenskab’ (botrytis) i druerne. Det lyder måske ulækkert, men det er det bestemt ikke. Snarere det modsatte.

Botrytis er en nekrotrof svamp, der forårsager råd. Svampen udtørrer druen, så smagen bliver meget koncentreret. Resultatet er mere tørstof i druen. Riesling Beerenauslese opretholder fortsat et højt syreniveau, så de er supervelegnede til at lagre.

Typisk kæler man lidt ekstra for druerne til de søde Riesling vine, så de håndplukkes stort set altid.

Riesling Trockenbeerenauslese

Afhængigt af skala, anses Trockenbeerenauslese for at være den sødeste blandt Prädikatswein. De er ofte mere fyldige end Beerenauslese. Det samme gør sig gældende her, de er også påvirket af botrytis, fordi de høstes meget sent. 

Eiswein 

Endelig har vi Eiswein. Det er omtrent højdepunktet for, hvor sødt, balanceret og koncentreret Riesling kan blive.

Eiswein laves på sent høstede druer. Men det, der adskiller Eiswein fra Beerenauslese og Trockenbeerenauslese er, at druerne skal have nattefrost, før de må plukkes.

Samtidig må druerne, der benyttes til Eiswein, ikke være påvirket af ædelt råd.

Ydermere fryses druerne ned inden de presses, så druernes vandindhold skilles fra druemosten, der indgår i den noble Riesling Eiswein.

Frysning af druerne på vinstokken resulterer i en ultrakoncentreret dessertvin. Eiswein kan kun produceres i områder der er kølige nok i slutningen af ​​vækstsæsonen til at fryse druerne på vinstokken lige før høsten og før botrytis sætter ind. 

Du er meget velkommen til at kommentere eller stille spørgsmål.