Vi sender varer til private tirsdag - fri fragt over kr. 999,-

Hvad ved du om Barbera Druen - Og kan du mon genkende smagen?

Få historien og andre sjove fakta, om kongen af Piemonte! Barbera druen...

 

Il grande blu piemontese...

Barbera druer

Barbera er en blå druesort der findes i flere italienske vinregioner. Oprindeligt fra Piemonte, men kan også findes i Emilia-RomagnaPugliaCampania og endda  Sicilien og Sardinien. I slutningen af det 21. århundrede var det Italiens tredje mest hyppigt plantede rødvinsdrueefter Sangiovese og MontepulcianoBarbera-druer bruges både i blandede vine og rene sorter - sidstnævnte bliver stadig mere og mere almindelige, da Italien i flere år har været i gang med en udrensning af blandinger, til fordel for rene og bedre vinsorter. 

 

Den gamle Konge.....

Barbera-baserede vineblev betragtet som gode allerede den gang for deres rustikke, men alligevel generøse karakter. De var en favorit blandt Savoyard-hærens officerer, der betragtede vinen som en "oprigtig følgesvend", som hjalp dem med at bevare deres mod i slaget. Barbera (som så mange italienske druesorter) har gammel oprindelse, skønt den kun er sporbart dokumenteret siden 1600-tallet. Den blev først citeret i et officielt dokument i 1798 af greve Giuseppe Nuvolone-Pergamo fra Scandaluzzo, stedfortrædende direktør for Società Agraria di Torino (Agrarian Society of Turin). Optællingen krediteres for at have oprette den første definitive liste over Piemontes vindruesorter. 

En berejst druesort....

 

Sorten har rejst vidt omkring i de sidste to århundreder og er landet i Australien, Argentina og Californien, sandsynligvis efter at have fulgt de Italienske migrationsmønstre. Det har den til fælles med Nebbiolo, skønt Barbera har tilpasset sig disse nye miljøermeget lettere end dens nøjeregnende Piemonte-fætterBarbera druen er nu ansvarlig for vine af høj kvaliteti hvert af disse lande. Ligesom med Nebbiolo er der betydelig debat om, hvordan Barbera druen bedst behandles af vindyrkerne, tradition-ister foretrækker længere maceration og mindre eg, mens modernister foretrækker den rundere og mere blid af en mere tilgængelige stilart, hvor vinen bliver blødgjort af tønde modning. 

 

Smagen af ungdomens fryd...

Barbera druen er naturligt høj i surhedsgrad og kan dyrkes i varmere klima uden at producere overdrevne, flade vine. Endnu varmere steder som Sonoma Valley og Sierra Foothills i Californien, har producenterne afbalancereBarbera-baserede vine. Denne surhedsgrad supplerer til kirsebærsmagen, der findes naturligt i typiske Barbera-vine, og har bidraget til en mere stereotype betegnelse af italienske røde vine, som modne, lyse og friske, snarere end lystfyldte og jordlignende. 

 

En vidunderlig og pirrende karakter...

Når Barbera vine er unge, har de fleste af vinene en lys rød kirsebærlignende karakter, adskilt fra Nebbiolo (som ofte overskygger Barbera) af blødere tanniner og en vis rundhed. Når de modnes i tønder og får lov til at ældes på flaske i nogle få år, bliver dette til en tættere, syrlig kirsebærnote. En varm, Merlot-lignende blomme tendens er også ofte påviselig, selvom sorten er tættere beslægtet med Mourvedre end Merlot. Når den overophedes, vil en Barbera-vin producere relativt flade, kedelige vine, med noter af bagte svesker og rosiner, mens dens varemærke, kirsebærsmagen drejer over mod en solbærlignende karakter. 

Barbera druerne når sit ypperste højdepunkt i smag og produktionsstørrelse i Piemonte, hvor vinstokken fungerer bedst på en godt drænet, kalkrig bakke, med et varmt sydligt aspekt. 

Jeg håber med denne lille gennemgang af Barbera-druen, at du er blevet en smule klogere på denne vidunderlige blå drue og historien bag den, og at du nu skulle have fået lyst til at smage noget rigtigt godt og lækkert vin......Derfor har jeg har herunder linket til en kollektion med nogle af vores helt fantastiske vine af 100% Barbera.

| Klik Her | for at gå til kollektionen...